شیمی عمومی

تعادلات الکتروشیمی (جلسه پانزدهم)

تعادلات الکتروشیمی

محاسبه ثابت تعادل در تعادلات الکتروشیمی (Electrochemical equilibria) مبحث این بخش می باشد. یک واکنش برگشت‌پذیر همانطور که از نامش پیداست، می‌تواند در هر دو مسیر رفت و برگشت انجام شود. در یک سیستم بسته، بیشتر واکنش‌ها به لحاظ نظری برگشت‌پذیر هستند. این مفهوم، اساس تعریف یک عدد ثابت با نام «ثابت تعادل» است. البته در برخی از موارد، اگر واکنشی به شدت تمایل به تشکیل واکنش‌دهنده‌ یا فرآورده‌ داشته باشد، می‌توان آن را به عنوان واکنش برگشت‌ناپذیر طبقه‌بندی کرد. نماد این واکنش در فرمول شیمیایی، به صورت یک فلش دو طرفه (⇌) می باشد. این علامت به خوبی بیانگر این است که واکنش‌ها می‌توانند در جهت تولید فرآورده یا واکنش‌دهنده، انجام شوند.

تعریف تعادلات الکتروشیمی

الکتروشیمی شاخه‌ای از شیمی‌فیزیک به شمار می‌آید که به مطالعه رابطه بین الکتریسیته – به عنوان پدیده‌ای کمی و قابل اندازه‌گیری – و تغییر شیمیایی و تاثیر این دو بر یکدیگر می‌پردازد. این واکنش‌ها شامل حرکت بارهای الکتریکی بین الکترود و یک آنالیت هستند. بنابراین، الکتروشیمی به رابطه بین انرژی الکتریکی و تغییر شیمیایی مرتبط می‌شود. زمانی که یک تغییر شیمیایی در اثر یک جریان خارجی اتفاق بیافتد، یک واکنش الکتروشیمیایی داریم. این جریان خارجی را می‌توان در الکترولیز مشاهده کرد یا اینکه جریان الکتریکی به کمک یک واکنش شیمیایی خود به خودی ایجاد شود که نمونه آن را در باتری‌ها شاهد هستیم.

ثابت تعادل در تعادلات الکتروشیمی

در تعادلات الکتروشیمی، می‌توان بر اساس غلظت واکنش‌دهنده‌های مختلفی که به تعادل رسیده‌اند، مقداری را با نام ثابت تعادل تعریف کرد. این عدد را با Kc، K و در مواردی با Keq نشان می‌دهند. حرف c در این عبارت بر «غلظت» دلالت دارد چراکه در حقیقت ثابت تعادل، بیانی برای غلظت‌های تعادلی بر حسب مولار (mol/L) و دمای مشخصی است. ثابت تعادل به ما کمک می‌کند که بفهمیم که در یک واکنش در حالت تعادل، غلظت کدامیک از واکنش‌دهنده‌ها یا فرآورده‌ها بیشتر است. همچنین به کمک این عبارت، حالت تعادلی یا غیرتعادلی یک واکنش را می‌توان تعیین کرد.

لطفا بعد از تماشای ویدئو در پایین پیج نظرات و سوالات خود را ارائه نمایید. در اسرع وقت به شما پاسخ داده خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *